Strategie Energetică? Reforma companiilor de stat? Mai așteptăm…

După ce săptămâna trecută oficiali ai Guvernului au aruncat în spațiul mediatic fără vreo responsabilitate și cunoștință de cauză diverse informații cu privire la stadiul Strategiei Energetice a României, am solicitat miniștrilor economiei și energiei să se pună de acord și să ofere un răspuns coerent românilor cu privire la orizontul de timp în care nouă strategie energetică va fi lansată în dezbatere publică.

Partidul Național Liberal a atras atenția în nenumărate rânduri Guvernului Ponta asupra faptului că, în absența unei decizii strategice a statului român, adaptată la principiile Uniunii Energetice și la situația geopolitică actuală, multe proiecte esențiale pentru România, tratate nestructurat în lipsa unei Strategii Energetice Naționale, pot pune în pericol siguranța energetică națională.

Din vara anului 2013 până în prezent, Guvernul Ponta si fiecare ministru care s-a perindat la ministerele de resort au promis că vor realiza Strategia Energetică Națională, mai mult unii chiar au dat și termen când aceasta va fi gata.

Le reamintesc domnilor miniștri și unicului prim-ministru din Europa trimis în judecată, Victor Viorel Ponta, că suntem în luna octombrie 2015 și nu am văzut încă niciun draft al strategiei.

Ceea ce s-a reușit însă sub guvernarea Ponta este transformarea companiilor de stat în anexe ale partidului prin care sunt alimentate firmele și buzunarele prietenilor politici ai guvernării PSD-iste.

Ca o nereușită majoră a acestei guvernări, constat că aplicarea OUG 109/ 2011 privind managementul corporatist în companiile de stat, s-a realizat printr-un management ‘privat’ puternic politizat. Drept urmare, companiile de stat sunt profund nereformate, permițând astfel căpușarea acestora. Majoritatea sunt companii mari care trebuie să asigure stabilitatea economică a României.

Angajările în companiile energetice continuă să se facă strict pe baza carnetului de partid. Competențele manageriale sau experiența în sectorul energetic lipsesc cu desăvârșire. Mai mult, din cauza managementului ineficient și al birocrației excesive, nu avem companii energetice românești extinse cu activitatea în afara granițelor României.

Avem nevoie de o strategie transparentă care să acopere și să diversifice potențialul energetic românesc.

Săptămâna aceasta le-am solicitat domnilor ministri, Andrei Dominic Gerea, ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri si domnului Mihai Tudose, Ministrul Economiei, Comerțului și Turismului să-mi transmită pentru fiecare companie aflată în portofoliul acestora lista nominală a persoanelor numite în ultimele 10 luni în Consiliile de administrație, care este procedura în baza căreia au fost selectate aceste persoane, respectiv compania care a realizat selecția, precum și numărul posturilor de conducere nou înființate în ultimele 10 luni.

Puteți consulta textul întrebărilor adresate celor doi miniștri pe site-ul Camerei Deputaților, http://www.cdep.ro/interpel/2015/i8091A.pdf, iar de îndată ce voi primi răspunsurile le voi face publice.

, , , , , , , , , ,
Meniu